14 Απριλίου 2010

έχεις κάτι να πεις;

Μια τυχαία γνώμη, ένα έξυπνο σχόλιο μεταξύ περισσότερων εξυπνακίστικων και πολλές καθαρές βλακείες του οποιουδήποτε, καμουφλάρονται σε θέσφατα, όμορφα διατυπωμένα, ταιριασμένα με φωτογραφίες και υπερσυνδέσμους στις οθόνες των υπολογιστών– πομπών μα και δεκτών.
Ατελείς σκέψεις διατυπωμένες με στόμφο στο ίδιο μπλέντερ με ανακοινωμένα “θέλω”, “μου αρέσουν” και “θυμάμαι” στήνουν τον κορμό των περισσότερων blogs - του παρόντος συμπεριλαμβανόμενου – τουλάχιστον όσων δεν προωθούν επί χρήμασι κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Η σκέψη αυτή υπήρξε αρκούντως αποτρεπτική στο να γίνω και εγώ μπλογκοκράτωρ για τουλάχιστον μια διετία μιας και κατ’ εμέ ουδέποτε είχα κάτι άξιο δημόσιας ανακοίνωσης ;ή το χάρισμα του γραπτού λόγου… απλά τώρα μου περισσεύει ελεύθερος χρόνος.
Έχεις όντως κάτι να πεις;
Η ερώτηση παραμένει: Τι προσφέρεις ρίχνοντας ελεγχόμενης ποιότητας μηνύματα να καιροφυλακτούν τον κάποιον αναγνώστη που βολτάρει αμέριμνος στο χάος του δικτύου; Ας απαντήσει ο καθείς έχων για τον εαυτό του.
Η αυτιστική ματαιότητα που προκύπτει, αν έτσι την ονομάσεις, δεν είναι ο λόγος για αυτές τις γραμμές. Ακόμα και έτσι, σκέφτομαι, κι ας είναι μαλακία αυτό που γράφεις, κάντο τουλάχιστον καλά.
Μια ανακάλυψη.
Προετοιμαζόμενος στην πολυπόθητη οικονομία του λόγου για την ώρα που θα μπλέκω τις λέξεις σε προτάσεις έγινα προσεκτικότερος στη χρήση της γλώσσας, στον τρόπο που ο γραπτός λόγος ρέει μα κυρίως προσπάθησα να εστιάζω στο νόημα.
Έπιασα για αρχή λοιπόν να μελετήσω τον προφορικό λόγο των ανθρώπων γύρω μου, το δικό μου και των φίλων. Και ύστερα του κόσμου στα λεωφορεία και στο δρόμο.
Και τρόμαξα όταν συνειδητοποίησα ότι η μέθοδος του μπλογκινγκ εφαρμόζεται κατά κόρον και στο προφορικό λόγο.
Άκουσα τον ίδιο τρόπο σ’ όλους. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με προφορικά “ποσταρισμένες” απόψεις. Κουφοί ανακοινώνουμε, δαφνοστεφανώνουμε τους μονόλογους μας, αποστρεφόμενοι την αντίθετη γνώμη έστω κι αν είναι ειπωμένη μονάχα με τα μάτια. Κι αν ο διαφωνών επιμείνει, χτυπάμε το χέρι δυνατά, τον ακυρώνουμε με εκείνον τον εκνευρισμό με τον οποίο διαγράφουμε ένα κακόβουλο σχόλιο από τη σελίδα μας. Η ακόμα χειρότερα αποχωρούμε με ένα απότομο shut down.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails