17 Μαΐου 2010

Μπιγκ Ιν Τζαπαν

Τι κοινό έχουν οι Teardrop Explodes, οι Lightning Seeds, η Jayne Casey και οι Lori & the Chameleons με τους KLF, τους Frankie Goes to Hollywood, τις Slits, την Siouxsie με τους Banshees, τους Creatures, τους Pink Military, τους Deaf School και την Zoo Records ;

Θεωρητικά οι πρώτοι σύνδεσμοι μεταξύ κάποιων από τα παραπάνω ονόματα είναι σχετικά εύκολοι τουλάχιστον μέσω κάποιων συνειρμών αν όχι εξειδικευμένων μουσικών γνώσεων. H απάντηση όμως είναι απλούστερη και ταυτόχρονα απολαυστική (για μένα μόνο?).
Ιδρυτικά μέλη των παραπάνω συγκροτημάτων υπήρξαν κάποτε μαζί σε μια punk μπάντα με το όνομα "Big In Japan". Ενός supergroup από το Liverpool της εποχής (1977) με την ειδοποιό διαφορά ότι τα μέλη του έγιναν διάσημα μόνο αφότου σκόρπισαν έπειτα από τη διάλυση της μπάντας 1 χρόνο αργότερα (1978) με μόλις ένα single και ένα ep στο ενεργητικό τους.


Ήθελα καιρό να κάνω αυτό το post αλλά μου δίνεται η ευκαιρία τώρα εν όψει της εμφάνισης του γυναικείου riot punk συγκροτήματος των Slits, στο Rodeo την 25/5.

Εντωμεταξύ η φράση "Big In Japan" αναφέρεται περιφρονητικά - ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη αξία του έργου τους - σε συγκροτήματα που παρ’όλο που δεν είναι (ούτε καν θεωρούνται) επιτυχημένα σε Αγγλία η Αμερική, έχουν δεκάδες χιλιάδες fan και μεγάλες πωλήσεις στην Ιαπωνία.

Ο ορισμός θα μπορούσε να μετατραπεί σήμερα σε "Big in Greece", καθώς πολλά είναι τα σχήματα που λατρεύονται στη χώρα μας χωρίς να απολαμβάνουν της ανάλογης αναγνώρισης στις πατρίδες τους. Οι Archive για παράδειγμα δεν έχουν εταιρεία και κυκλοφορούν τους δίσκους τους μόνο εκτός Βρετανίας – σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ...με βάση την Ελλάδα, ενώ οι Puressence δε μαζεύουν πάρα 1-2 ντουζίνες άτομα στα μπαρ που εμφανίζονται στην Αγγλία, πολύ μακριά από τις ελληνικές sold-out εμφανίσεις τους.
Θα συμπεριλάμβανα στην ιδία κατηγορία τους, τους Scorpions (εννοειται κι ολας) αλλα και τους: Tindersticks , Pink Martini, Asian Dub Foundation, Stranglers, Tiger Lillies, Therapy?, Tuxedomoon λογω της δυσανάλογης εκτίμησης που χαίρουν στη χώρα μας σε σύγκριση με το εξωτερικό.
Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails