3 Μαΐου 2010

πες το και lifestyle

Για ένδυση ανέκαθεν δεν ξόδευα πολλά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κάτι με τις ανταλλαγές με φίλους σε αυτοσχέδια μπαζααρ, κάτι με τις σπιτικές επιδείξεις μόδας μεταχειρισμένων ρούχων του φίλου Τ. δεν χρειάστηκε να επενδύσω παρά ελάχιστα σε είδη ρουχισμού.
Έχω την αίσθηση όμως πως πρέπει να εντοπίσω από πού αλλού μπορώ/εις να περικόψω έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσω την σημερινή κατάσταση. Μια πρόχειρη καταγραφή – κατά τρόπο που δε μου δημιουργεί κατοχικά σύνδρομα - θα μπορούσε να έχει ως εξής:

Super Market

Δε ξέρω αν η λύση των discount υπεραγορών είναι πάντα ποιοτικά αποδεκτή. Έχω ενδοιασμούς (λόγω πείρας) αν η τελική αναλογία τιμής/ποιότητας είναι συμφέρουσα . Περιορίζω όμως την κατανάλωση των ειδών που ανήκουν στην προσωπική σφαίρα «πολυτελείας» χωρίς να καταφεύγω (ακόμα) μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Δεν ψωνίζω μόνος. Εκμεταλλεύομαι των προσφορών και επωφελούμαι των πακέτων συσκευασίας καθώς η έκπτωση ανάγεται σε αμφότερους τους αγοραστές. Κανείς δε θα αγόραζε μόνος την οικονομική 40κιλη οικονομική συσκευασία σκόνης πλυντηρίου, έχεις σκεφτεί μήπως ένας φίλος η ο γείτονας χρειάζεται κι αυτός?

Τροφή
Μαγειρεύω, σταματώ να αγοράζω (και για λόγους υγείας) τυροπιτοειδη και fast food η να παραγγέλνω delivery. Μισοκλείνω τα μάτια και ξαναμετατρέπω στο πρώην εθνικό νόμισμα. Μια τυρόπιτα 730 δραχμές . Αποκλείεται. “Μπορείς ακόμα και να καλλιεργήσεις” είπε και ο Γ προχθές. Άδειο οικόπεδο-κτήμα σε κάποια παρέα πάντα κάποιος θα έχει. Οργανώνουμε ένα πείραμα? Ελέγχουμε τα κόστη, υπολογίζουμε αν συμφέρει να δημιουργήσουμε τα δικά μας κιμπουτς.

Μεταφορά
Οργάνωσε κοινά δρομολόγια αν το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Το μοίρασμα των εξόδων κίνησης – βενζίνη, διόδια κλπ επιβάλλεται. Περπατώ. Χρησιμοποιώ το λεωφορείο και το μετρό. Η ανταλλαγή εισιτήριων καθίσταται για μένα υποχρεωτική παρ’ολο που θεωρείται/είναι παράνομη.. Προσφέρω το εισιτήριο μου πάντα σε κάποιον και εννοείται πως ευχαριστιέμαι όταν μου δίνουν.

Επικοινωνία

Επαναδιαπραγματεύομαι τα υπάρχοντα συμβόλαια σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και internet. Κάποια από τα υφιστάμενα είναι απλά ληστεία επαναλαμβανομένη.

Κούρεμα
:)
Αφού δεν τα ξυρίζω τελείως πράγμα που θα μου επέτρεπε την αποχή πρέπει να βρω κομμωτήριο ή κατά προτίμηση κουρέα που να κοστολογεί την εργασία του σε λογική τιμή. Παρεμπιπτόντως όποιος ξέρει κάποιον ας στείλει μήνυμα.

Ψυχαγωγία
Η πόρτα έχει καταργηθεί από παντού. Τα μαγαζιά με έχουν ανάγκη, Είναι στην ευχέρειά μου να μην ξαναεπιλεξω το χώρο όπου ένα ποτό κοστίζει 7 ευρώ, και μια μικρή μπύρα 5. Εξαγριώνομαι και διεκδικώ. Διαφημίζω και δυσφημώ όταν χρειάζεται. Αν και δεν είναι δυνατόν να κυνηγώ μόνο τα free δοκιμάζω χωρίς την αχλή της σνομπ απαξίας πράγματα που προσφέρονται δωρεάν. Αποκτώ συνείδηση καταναλωτή και μποϋκοτάρω.

Βιβλία δίσκοι cd
Βρίσκω τα πάντα – και το εννοώ - μεταχειρισμένα στο υποπολλαπλάσιο της εμπορικής τους τιμής καθώς ανταλλάσσονται και μεταπωλούνται εύκολα. Κατέβασε μουσική και ταινίες.

Εφημερίδες και περιοδικά
Τα έχω κόψει προ πολλού για να διατηρήσω τον αυτοσεβασμό μου. Εμπιστεύομαι (?) στα free press τη στοιχειώδη ενημέρωση που χρειάζομαι από τον έντυπο τύπο. Ανατρέχω όταν πρέπει στις ηλεκτρονικές εκδόσεις αυτών.

Οργανώνω (θα ήθελα να) προβολές ταινιών, συναυλίες, πάρτυ, περισσότερους λόγους για να βρισκόμαστε. Εγγράφομαι σε συλλογικότητες. Έπρεπε να το ‘χω κάνει από παλιά. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Να ζητήσουμε τα πάρκα για να μαζευόμαστε. Να καταργήσουμε τουλάχιστον 100 βουλευτές από τους 300 κοκ.

Τέλος η δημιουργία δικτύων ανταλλαγής εργασίας και υπηρεσιών δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μια καλή στιγμή να εφαρμοστεί μεταξύ φίλων αρχικά και εξαπλούμενο πέρα από το στενό κύκλο αργότερα να υποκαταστήσει κάμποσες επί χρήμασι ζητούμενες και αναγκαίες υπηρεσίες. Σου σκάβω τον κήπο, σου μαθαίνω αγγλικά, σου συμπαρίσταμαι νομικά και ζητώ να μου σιδερώσεις τα πουκάμισα, να μου φτιάξεις τον υπολογιστή και να μου προσέχεις το παιδί για κάποιες ώρες.

Το ξέρω θέλει κόπο να μάθω να σκέφτομαι διαφορετικά μα μάλλον θα το πετύχω αφού το θέλω και εσύ θα με βοηθήσεις.

6 σχόλια:

  1. Για μετακινήσεις
    http://carpooling.gr/main.php
    Για διακοπές
    http://www.couchsurfing.org/
    και για διάβασμα
    http://www.bookcrossing.com/
    είναι οι κλασικές διαδικτυακές λύσεις!
    Τωρα για κάτι παρά πάνω στείλε μου προσωπικό mail και θα τη βρούμε την άκρη ;-)
    N.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο! Δεν έχω δύναμη να διατυπώσω τίποτα λεκτικά. Νοιώθω έναν κόμπο στο στομάχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραίο κείμενο! αυτό που με προβληματίζει γενικά είναι ότι έπρεπε να φτάσουμε σε ένα κρίσιμο για την ψυχική μας υγεία σημείο για να υιοθετήσουμε συνήθειες που βοηθούν τη γενικότερη κατάσταση και τις διαπροσωπικές σχέσεις αν με εννοήσατε. δεν είμαι της άποψης οτι αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει σε καμια περίπτωση, θα ήταν σαν να επιβραβεύω τη διαφθορά και την ανωμαλία. αλλά αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η νοοτροπία του ανθρώπου χαλάλι η πείνα, η εξαθλίωση και ο βιασμός-φασισμός που υπομένουμαι. Αν αλλάξει η νοοτροπία ίσως σταματήσει και η ιστορία να κάνει την εγωκεντρική τροχιά της. και πιστεύω οτι είμαι ακόμα μικρός για να μη σκέφτομαι ρομαντικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα πεσουν τα σακχαρα κ οι χοληστερινες!
    θα μειωθει το καπνισμα!
    θα αδυνατισουμε ολοι!
    ρε συ...για το καλο μας ειναι ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αρχή έγινε,Choc. Θέλει παραπάνω κόπο μα νομίζω θα χρησιμεύσει σε κάτι περισσότερο από εξοικονόμηση χρημάτων και χαμηλή χοληστερίνη φίλε ΑΜ53. Δεν είναι αργά να μας επαναφέρει στο λεξιλόγιο (είθε) τη λέξη αλληλεγγυή όπως είπε η Β. Δεν είναι νομιμοποίηση της έκρυθμης κατάστασης αγαπητέ Παρ. είναι αλλαγή νοοτροπίας που εφόσον κάποτε επανέρθουμε στους ρυθμούς μας, προτάσεις εναλλακτικής εξυπηρέτησης όπως αυτά που προτείνει ο Ν θα είναι ο κανόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails