18 Οκτωβρίου 2011

σ' ένα σπίτι αδειανό



Επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πάνω από το σταθμό του Μετρό (έξοδος Πανόρμου) και κάτω από τη σκιά του κοσμαγάπητου κτιρίου της Γ.Α.Δ.Α., βρίσκεται ετούτη η πολυκατοικία της φωτογραφίας. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 80, το ισόγειό της στο οποίο σήμερα βρίσκεται υποκατάστημα γνωστής πιτσαρίας,  στέγαζε το φαστφουντάδικο TAMMYS. Άντρο προεφηβικού κωλοπαιδισμού, όπου διαδραματίστηκε ατέλειωτη σειρά επιτυχημένων – ή μη – φαρσών με  μόνιμους συμπρωταγωνιστές μας πλαστικά μπουκάλια κέτσαπ και μουστάρδας μαζί με ηχητικά εφφέ - προσομοιώσεις οσμηρών σωματικών λειτουργιών. Πάντοτε με φόντο μια γιγαντοοθόνη (για τα τότε δεδομένα) που επαναλάμβανε ανελέητα video clip της εν λόγω δεκαετίας ή στη χειρότερη ταινιών του στυλ: “Η εκδίκηση των nyrds”.

Η πολυκατοικία αυτή με εντυπωσιάζει πλέον όχι για τις αναμνήσεις που μου φέρνει αλλά για την ολοκληρωτική απουσία σημείων ζωής πάνω και μέσα της. Όποια ώρα της ημέρας κι αν περάσω, καλοκαίρι ή χειμώνα, δεν υπάρχει ίχνος ανθρώπινης παρουσίας. Κλειστά πατζούρια, έρημα μπαλκόνια, και μια αίσθηση ότι  γλάστρες, μπουγάδες, καρέκλες και σφουγγαρίστρες που θα ξόρκιζαν το ακατοίκητο του κτιρίου είναι είδη απαγορευμένα. 

Παρ’ όλα αυτά το ότι το κτίριο δεν έχει όψη παρατημένου και απεριποίητου γκρεμιδιού,  εξάπτει τη φαντασία μου για τη μοίρα που το οδήγησε στην εγκατάλειψη ή στην κεκαλυμμένη χρήση του, οδηγώντας με  στη δημιουργία προσωπικών αστικών μύθων. 

άποψη από σταθμό μετρό
άποψη από Αλεξάνδρας




άποψη από ...ελικόπτερο

8 σχόλια:

  1. Re parathste ta kai piaste thn eparhia.Apokentrwsh twra!Th polykatoikia pou les thn exw parathrhsei kai gw.To idio kai polles alles se pio kentro fash.An deis ta koudounia to pio pithano einai na mh katoikeitai alla na stegazei grafeia ktlp.H poutana h mizeria se fash sto symvolaio paizei na ypografeis oti de tha anoixeis pote ta pantzouria gia logous kalaisthisias.Astoi me th shmasia ths lexhs.
    ouf xethymana hehe :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ps:an kai dipla sth gada de pa na meinei kaneis.Sto ypografw :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν γράψεις και για την πολυκατοικία δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία, θα ακούσεις τα ελικόπτερα πάνω από το σπίτι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Scary Rabbit: Πέφτει βαρύς ο ίσκιος λες της ΓΑΔΑ στην πολυκατοικία, κακό φενγκ σούι κι έτσι; Αλλιώς δεν εξηγείται. Και γραφεία να ήταν ένα παράθυρο θα το άνοιγαν ρε γαμώτο. Και είναι πολύ ακριβή η περιοχή για να μένει ξενοίκιαστο.

    @Chocorello : Θα βγάλω τότε τα ηχεία στα παράθυρα να παίζω το The End των Doors στη διαπασών, κι ας γίνει μετά ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορει οι φωνες απο τις νυχτερινες ανακρισεις να μη τους αφηναν να κοιμηθουν ησυχοι

    Η

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ησουν στο ελικοπτερο;



    (ναι, αϋπνιες, και ανησυχιες και ατονιες..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε μήπως είναι από εκείνα τα κτήρια που είναι γεμάτα με μυστικούς πράκτορες!!! Τίποτα της ΕΥΠ;;; Είναι και κοντά στα ΓΑΔΑ!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ H: Λες; Τότε θα είναι αστικό θρίλερ, όχο αστικός μύθος.

    @absentminded: Όχι δεν ήμουν, είναι από το google earth. Αλλά αν ήμουν, θα καταγραφόμουν σα μυστικός πράκτορας με ανάρτηση δόλωμα να μάθω ποιοι ξέρουν την αλήθεια για το κτίριο φάντασμα...

    Και οι αϋπνίες κάποιες φορές είναι εποικοδομητικές, αν δε γίνουν συνήθεια.

    @Hfaistiwnas: Νομίζω πως μ'αυτό το σχόλιό σου ανακηρύσσεσαι ως "ο άνθρωπος που ήξερε πολλά" του ποστ. Καλημέρα να έχουμε φίλε Ηφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails