4 Ιανουαρίου 2012

η λάσπη που ήξερε πολλά


 Χωρίς να απαιτείται η κατάλληλη διάθεση, δεν αργείς να αντιληφθείς ότι η διαδρομή προς τα λουτρά της Πικρολίμνης, γίνεται όλο και περισσότερο κινηματογραφική. Τα Αγγελοπουλικά τοπία της Μακεδονίας διαδέχονται στερεοτυπικά το ένα το άλλο. Οι μοναχικές κολώνες της ΔΕΗ και τα παντέρμα δέντρα που ξεχωρίζουν στην απλωσιά του κάμπου, οι φιδίσιοι δρόμοι και οι ομίχλες, η παραμικρή ανθρώπινη παρουσία στα άδεια χωριά με τα σκυλιά που γαβγίζουν, τα ηρώα άλλων εποχών με φοίνικες στην κορυφή.  Όλα εκεί. 

 

 









Αυτά όμως διαρκούν μέχρι να φτάσεις. Στην παρόχθια της λίμνης έκταση, υπάρχει ένα ξενοδοχείο δύο χαμηλών κτισμάτων – το παλιό και το καινούριο – και γύρω του χαρούμενα ζώα, σκυλιά, γατιά και αγελαδάκια που σε ακολουθούν σε κάθε σου βήμα. 

Ανοίγεις τη πόρτα του παλιού κτιρίου που φιλοξενεί τα λουτρά και μπαίνεις μέσα. Από εκείνη τη στιγμή ένα γκροτέσκ σύμπαν σε κυκλώνει και είναι στην ευχέρειά σου να το ευχαριστηθείς. Ο κοντόχοντρος ξενοδόχος, οι ανατολικοευρωπαίες μεσήλικες ξανθιές, οι ευτραφείς μοναχοί, εμείς (?), όλοι φιγούρες που το ‘σκασαν από παραμύθι του Terry Gilliam γεμίζουν τον ατημέλητο χώρο με τις σπουδαιοφανείς πινακίδες.

Πνιγηρή υγρασία, η τηλεόραση στη γωνία βγάζει ήχους από γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια, ποιητικά σινεφίλ παρακμή. "Πικρολίμνη, κοσμικό φαινόμενο ή γήινο θαύμα;", διαβάζω σε ένα απόκομμα εφημερίδας στον τοίχο. Σ' ένα άλλο λίγο πιο κάτω μια φωτογραφία του ιδιοκτήτη με τον Στεφανόπουλο.












Μυρωδιά θείου (του χημικού στοιχείου) μέσα και έξω από το κτίσμα. Στα 15 ευρώ το τίμημα της εισόδου (εμάς μας συμπάθησε και το άφησε στα 12) περιλαμβάνει πέρα από τα λασπόλουτρα: κέρασμα καφέ, άφθονο ανθρακούχο νερό πηγής, σεσουάρ, μπατονέτες για τα αυτιά κι άλλο ένα κέρασμα, τσαγιού αυτή τη φορά. Πετσέτες έχουμε, μη μας τις χρεώσετε.


"Μην πεις της λάσπης τι έχεις, θα το βρει μόνη της"
η ενημέρωση του περήφανου για την εξυπνάδα της λάσπης του ξενοδόχου-υπεύθυνου, λίγο πριν γδυθούμε για να βουτήξουμε στη θερμαινόμενη γούρνα.


Αν έχεις κάνει ποτέ θερμά λουτρά οποιουδήποτε είδους θα ξέρεις την αίσθηση, αν όχι μπορώ να σου αναφέρω μόνο κάποιες φράσεις: χαλάρωση και ηρεμία, σιωπές και γέλια, πόζες, μη δημοσιεύσιμα βίντεο, αδυναμία συγκέντρωσης σε οτιδήποτε σκεφτόσουν πριν από λίγο και ο μόνιμος φόβος του Σ μη μπει ο «υπεύθυνος»  και μας πει κανένα: "Κύριοι, η πισίνα με τη λάσπη είναι παραδίπλα, εδώ είναι ο βόθρος". Στο τέλος νιώθεις κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματός σου.

 

"Δε με πιάνει η λάσπη σας", γελούσα καθώς ο πηλός στεκόταν με δυσκολία στο σώμα μου.

οι όχθες της Πικρολίμνης


ανθρώπινο γλυπτό


13 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά μεν, ζήλεψα φριχτά δε...
    Και του χρόνου λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπρεπε να βάλεις και τις φωτό που δεν έπρεπε!!! χαχαχαχαχα!!! Όταν κάνω κάποτε θα σου πω την αίσθηση... δεν ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήλεψα κι εγώ. Κάποτε ταξίδευα με τον καλύτερό μου φίλο και γυρίζαμε την Ελλάδα με την μηχανή χειμώνα και με ψοφόκρυο και πηγαίναμε μόνο σε "παρακμιακά" μέρη, π.χ. Μεγαλόπολη, μέναμε μόνο σε δωμάτια "τριτοκοσμικά" (ήταν πολύ φθηνότερα και εξασφαλίζαμε μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής)με μόνη απαίτηση κάποιο θερμαντικό μέσο. Έχουμε δει την Ελλάδα όπως μόνο λίγοι άνθρωποι και την έχουμε χαρεί όπως ακόμα λιγότεροι κάνοντας εντούρο... με στρητ μοτοσυκλέτα σε πεζούλες με λασπόνερα, με μείον βαθμούς κελσίου και χιόνι,σε ελαιώνα στην Σάμο προσπαθώντας να φτάσουμε στο σπίτι το οποίο μέναμε. Για τέτοιες εμπειρίες μιλάμε και δεν θα άλλαζα τίποτα απ' όλα αυτά. Φαίνεται περίεργο αλλά μπορείς να αντλήσεις τελειότητα από τα πιο περίεργα πράγματα. Θα ήθελα να έκανα το ταξίδι που έκανες και γι αυτό ζήλεψα. Ελπίζω να περάσατε καλά.

    υ.γ.: Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είμαι ειλικρινής. Άλλωστε, αν δεν είμαι, η λάσπη θα το καταλάβει. Το λασπόλουτρο δεν το ζήλεψα, το ταξιδιωτικό και παρεΐστικο μέρος, όμως, πολύ!
    Και εις άλλα με υγεία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω την εντύπωση πως μόνο η εξυπνη λάσπη θα γιατρέψει τη ζήλεια σου. Οπότε αν θες σου δίνω οδηγίες και τηλέφωνα. Καλή χρονιά φίλε silentcrossing.


    Ηφ, να δοκιμάσεις βούτες σε όποιου τύπου λουτρά asap. Δεν ξέρεις τι χάνεις! Εμπιστεύσου με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vick σε ευχαριστώ για ταξιδιάρικο σχόλιο. Στέκει σαν ανάρτηση μέσα στην ανάρτηση από μόνο του. Όσο για τις φωτό, η 2η. 3η και φυσικά η 6η μετρώντας από το τέλος δεν είναι δικές μου. Ελπίζω να μην ήταν οι αγαπημένες σου.

    άμπζ λανθάνεις που δε ζήλεψες. Η λάσπη ξέρει να δίνει σούπερ αγκαλιές. Τα θερμόλουτρα το ίδιο , οπότε αν μέχρι τώρα δεν τα έχεις δοκιμάσει σπεύσε. Ξεκίνα από τα λουτρά Πόζαρ, είναι κοντά σας και είναι υπέροχα. Εκ πείρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηφ, αν μέχρι την επόμενη φορά που θα ανέβουμε δεν έχεις γίνει φαν των λουτρών (που σημαίνει αρκεί να δοκιμάσεις άπαξ) θα σε ειδοποιήσουμε να ρθεις μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μη μου βάζεις ιδέες!!!!! χεχεχεχεχε ειδοποιήστε πάντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειλικρινά ακόμα γελάω με τον βόθρο.
    Λες να είναι εδώ? Δίπλα μας?

    Όμορφα τα ταξίδια και ακόμα πιο όμορφα εάν τα αντιμετωπίζεις όπως πρέπει.



    ΥΓ.Η πισίνα που είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ioannis : Τελευταία τα οικονομικά επιτρέπουν όλο και λιγότερα, οπότε ας ευχαριστιόμαστε και με το παραπάνω όσα καταφέρνουμε να κανουμε.

    Κοτζάμ "πισίνα" με λάσπη κύριε, σας παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τα τοπία της μακεδονίας δεν είναι αγγελοπουλικά. θα υπάρχουν πολύ αργότερα από τη μετατροπή του τελευταίου σε αργό πετρέλαιο. ευχόμεθα δηλαδή. είδα τυχαία το μπλόγκ σήμερα κι έπαθα love at first site! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστά φίλε ανώνυμε/η, δεν είναι αγγελοπουλικά, αλλά μπορούν να ειδωθούν και έτσι. Καλώς όρισες στα μέρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails