28 Απριλίου 2015

βαβούρα στην οδό Τρέλας 13


 Στο μπαούλο με τα κόμικς και τ’ άλλα περιοδικά που αποκαλώ το «αρχείο μου» χρειάστηκε να βουτήξω τις προάλλες εν ώρα συγυρίσματος του πρωτοφανούς χάους που έχει ενσκήψει στο σπίτι τον τελευταίο καιρό. Και όπως ήταν αναμενόμενο, σαν αδέσποτος σκύλος που πρέπει να τακτοποιήσει κατά είδος τις αρμαθιές με τα λουκάνικα, εγώ, ο μέγας procrastinator παράτησα την αγγαρεία κι έπεσα με τα μούτρα στην ανάγνωση. Προσπέρασα τους φακέλους με τα αποδελτιωμένα αποκόμματα εφημερίδων, τα ‘01’ , τα ‘Τεν Τεν’ και τα ‘Ιζνογκούντ’. Έμεινα ασυγκίνητος από τα ‘Παρά πέντε’, τα ‘MAD’ , τις ‘Βαβέλ’ και τους τόνους μουσικών περιοδικών δεκαετιών. Μπροστά μου ήταν οι Βαβούρες μου.

Η Βαβούρα (η οποία ενίοτε είχε τον υπότιτλο¨Περιοδικό για έξυπνα παιδιά) υπήρξε η «Διάπλασις των παίδων» των δημοτικών μου χρόνων.Το περιοδικό που με πρωτοέβαλε στον κόσμο των κόμικς πολύ πριν πέσω στα δίχτυα του μικρού Παρά Πέντε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Αθώα και αφελής (και ίσως άνοστη για τα σημερινά δεδομένα) η Βαβούρα - αλλά χιλιόμετρα μακριά από τον ιλουστρασιόν παιδικό κόσμο της Disney - κυκλοφορούσε κάθε πρώτη και 15 του μήνα. Τυπωμένοι σε φθηνό χαρτί οι αντιήρωες των κιτρινισμένων σελίδων της βολοδέρνουν σε φαινομενικά αδιάφορες καταστάσεις, σε χαζοπεριπέτειες χωρίς θησαυρούς και διαστημόπλοια.




Αντιθέτως το φτωχόπαιδο, η κόρη του βρυκόλακα, η βιονική γιαγιά, ο χοντρούλης, ο γυαλάκιας, ο φοβιτσιάρης, η πλούσια μπατίρω, ο σπασίκλας, ο καρχαρίας από τα «Ούλα του καρχαρία», ο τηλεορασάκιας, (αντιγράφω μερικούς μόνο από τους τίτλους των διάφορων ιστοριών) και ο κάθε τύπου νερντ βιώνουν την άχαρη, ηττοπαθή καθημερινότητά τους, την πατάνε, τρώνε τρελλό bullying από τον περίγυρό τους αλλά πάντα ή σχεδόν πάντα καταφέρνουν στο τέλος της κάθε σελίδας όχι μόνο να τη βγάλουν καθαρή αλλά και να βγουν από πάνω. Τι πρωταγωνιστές θα ήταν άλλωστε αν δεν το κατάφερναν.
Και φυσικά η τελευταία σελίδα της ήταν για μένα η καλύτερη. Το sitcom «Η οδός τρέλας 13» με άφηνε πάντα ξάπλα από τα γέλια με δάκρυα στα μάτια και χωρίς αναπνοή.



υγ. Οσονούπω που θα με επισκεφτεί ένα σκάννερ και με την πρώτη ευκαιρία, θα ανεβάσω ένα δυο τεύχη ολόκληρα να δεις τι έχανες άμα δεν διάβαζες Βαβούρα!

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails