9 Οκτωβρίου 2010

... we bop

Από καθαρή συγκυρία – παρεμπιπτόντως προχθές έμαθα για την εμφάνιση τους στην Αθήνα - έπεσα πριν κάνα δυο εβδομάδες πάνω στο Eighties” των Killing Joke. Ένα τραγούδι του 1984 που εφόσον δε θυμάμαι αν και πότε το έχω ξανακούσει, το λογίζω σα “νέα ανακάλυψή”. Ακούγοντας το ξανά, αναγνώρισα στις νότες του (riff), το μεταγενέστερο Come as you are” των Nirvana
Έκπληξη! αν και καθυστερημένη…μιας και διάβασα κατόπιν διάφορες ιστορίες στο δίκτυο, τόσο για την αρχική αβεβαιότητα που είχαν οι Nirvana στην κυκλοφορία του single (λόγω ομοιότητας με εκείνο των Killing Joke) όσο και για τη μήνυση που καταθέσαν οι δεύτεροι για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, μα απέσυραν με την ανακοίνωση της αυτοκτονίας του Cobain.
Η μεγαλύτερη μου :-) όμως απογοήτευση, ήταν η ανακάλυψη πως το περίφημο Girls Just Wanna Have Fun όχι μόνο δεν είναι γραμμένο από τη Cindy Lauper αλλά στην ουσία πρόκειται περί διασκευής. Το τραγούδι το είχε γράψει ο Robert Hazard στον οποίο ανήκει και η πρώτη εκτέλεση του 1979. Να μαθαίνεις έπειτα από 27 χρόνια, την …αλήθεια για την πατρότητα ενός από τα πιο αγαπημένα σου κομμάτια των 80’s (και δεν ντρέπομαι καθόλου γι’ αυτό) συνιστά ΣΟΚ.
Η Cindy άλλαξε μόνο επί του φεμινιστικότερου κάποιους από τους στίχους, με την σύμφωνη γνώμη και την αρωγή του συνθέτη o οποίος – εγκυκλοπαιδικά - απεβίωσε το 2008. Την πρωτότυπη δική του - μάλλον pub rock - εκτέλεση, δεν την έχω βρει - αγορασμένη ή κατεβασμένη - ακόμα, την εντόπισα μόνο σ’ αυτή την λειψή εκδοχή, στο YouTube.
Φέρνω στο μυαλό μου ένα αντίστοιχο αλλά μικρότερης έντασης άδειασμα :-), όταν είχα μάθει ότι το αγαπημένο μου Tainted Love δεν πρωτοτραγουδήθηκε το 1982 από τους Soft Cell αλλά το 1964 από τη Gloria Jones, η οποία, υπήρξε τόσο σύντροφος του Marc Bolan, όσο και οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που την άφησε χήρα.
Να θυμηθώ και την περίπτωση του Nothing Compares 2 U που παρ’ όλο που γνώριζα ότι δεν είναι σύνθεση της Ο’Connor αλλά του Prince, στράβωσα όταν έμαθα και άκουσα ότι υπήρχε πρωτύτερη εκτέλεση (1985), εκείνη των Family των τότε προστατευόμενων του συνθέτη του κομματιού.

υγ. Βρήκα μόνο αυτό το ep του Robert Hazard με τους Heroes, ένα είδος αμερικάνικου new wave του οποίου ο ήχος μου θυμίζει τόσο τους Cars όσο και τους όψιμους Stiff Little Fingers.
click pic to dl

3 σχόλια:

  1. Ξενερώνω μαθαίνοντας ότι το "Girls Just Wanna Have Fun" δεν είναι της Lauper. Πάντως, μάααλλον προτιμώ τη δική της εκδοχή από την αρχική .. ( η λειψή του ντέμο είναι, αλλά μια χαρά ακούγεται στο κινητό μου.)

    Πιθανολογώ ότι το έχεις βρει, για την περίπτωση, όμως, που δεν --> http://megaupload.com/?d=7GT2H667 Δεν είναι το ep σίγουρα, αλλά δεν ξέρω και τι είναι, τι περιέχει ακριβώς, γιατί δεν πρόλαβα να το ακούσω και το καλύτερο; Τα τρακς δεν έχουν τίτλους..

    Toυς Killing Joke τούς πρωτοάκουσα ως όνομα και μόνο πριν δυο βδομάδες περίπου, δε λέω ντρέπομαι..
    Είσαι επιμορφωτικός, σ'το έχω ξαναπεί αυτό όμως, ε;
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ absentminded : ευχαριστώ πολύ για την όλη βοήθεια. είσαι τρομερή !!! κατέβασα μα δε το 'χω ακούσει ακόμα, έχω ακούσει όπως καταλαβαίνεις ν φορές το Girls....

    @ Chocorello: :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails