2 Ιουλίου 2012

δύο χι ίσον έξι



Δυο παράλληλες μεταλλικές μπάρες, κάποτε κατάμαυρες τώρα γκρι, γδαρμένες από την πολλή χρήση ορθώνονται από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Στις συγκλίνουσες βάσεις τους συγκρατείται  με μεγάλες βίδες ένα αυξομειούμενης – απ’ ότι καταλαβαίνω – κλίσης, κάθισμα από φθαρμένη δερματίνη. Τα μπράτσα του καθίσματος βρίσκονται στο ύψος των αυτιών ενός μέσου αναστήματος ανθρώπου που θα αποφάσιζε να κάτσει σε αυτό ενώ από τις εξωτερικές τους πλευρές ξεκινά να ξετυλίγεται ένα κουβάρι από λιγδιασμένα συρματόσχοινα που περνώντας αρχικά από μεταλλικούς οδηγούς και τροχαλίες καταλήγουν να τα συνδέουν με τα ενσωματωμένα σε δυο στήλες βάρη στο πίσω μέρος της κατασκευής. 

- Κύριε, πόσες ευκαιρίες έχω; 

Χαμογέλασα σαν ηλίθιος και έστρεψα το βλέμμα μου από τα όργανα γυμναστικής που καταλάμβαναν όλο το λειτουργικό χώρο του δωματίου πρώτα στο παράταιρο για εφηβικό τοίχο εικονοστάσι  - όπου για κλάσματα δευτερολέπτου ικέτεψα για θεία δύναμη - κι έπειτα στο τετράδιό του.  

- Μία, μόνο μία, μία θα έχεις και στις πανελλήνιες,  μουρμούρισα ξέπνοα. 

Δύο χι ίσον έξι, μονολόγησε εκείνος επιστρέφοντας στους υπολογισμούς του για τρίτη φορά. Τον κοίταξα. Η πεποίθηση ότι βρίσκεται κοντά στη λύση έκανε τα μάτια του να βγάζουν φωτιές την ώρα που εγώ μόλις και μετά βίας συγκρατούμουν να μην κηδέψω μεγαλοφώνως τις χαραμισμένες ώρες της ζωής μου.

Γύρισε προς το μέρος μου, σήκωσε τα χέρια ψηλά σε ένδειξη νίκης και χαρούμενος είπε:

- Τέσσερα, ε;

18 σχόλια:

  1. Όσες ευκαιρίες και αν σου δοθούν, αν είναι στη φύση σου, θα χάνεις πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προλαβαίνω: μη νομίζεις, κι εγώ εξεπλάγην με αυτό που μου πυροδότησε η ανάρτηση.

      Καλή τύχη στον μικρό!

      Διαγραφή
    2. Σκεφτόμουν να απαντήσω με ένα " Κι από την άλλη κι εγώ που ήξερα τη λύση τι κατάφερα;", αλλά είναι μάλλον προβοκατόρικο οπότε και το αποφευγω.

      Απλά σοκ και δέος.

      Του χρόνου ο άθρωπος αυτός ψηφίζει... και μάλιστα το κόμμα το εξαποδώ. Ρίχνουμε βάρος και σ αυτόν τον τομέα που λες με τους υπόλοιπους διδάσκοντές του.

      Διαγραφή
    3. Σώστε το παιδί από το κόμμα! Αν το επιτύχετε, θα έχετε εκπληρώσει το καθήκον σας ως παιδαγωγοί και με το παραπάνω!

      Διευκρίνιση: το πρώτο σχόλιό μου ενείχε αυτομομφή και μόνο..

      Διαγραφή
    4. Ιερό και πρωταρχικό μας καθήκον, εννοείται. Τουλάχιστον μέχρι εκεί που μπορούμε!

      Διαγραφή
  2. Θα σου δώσω πέναλτι λέμον...
    Προτρέχεις και δεν είναι δίκαιο. Ο τρόπος που αυτός ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιδρά είναι πολύ πιο ειλικρινής από πολλών άλλων, που έχουν και "επίγνωση" του τι ψηφίζουν. Η εξελίξεις του είναι όλες μπροστά του. Επίσης δεν αντιπροσωπεύει κάτι. Είναι μια μονάδα. Εγώ 18 χρονών δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Γνώριζα όμως τι δεν ήθελα στα σίγουρα. Προτείνω να του κάνεις αυτήν την ερώτηση, που ξέρεις μπορεί να εκπλαγείς, μπορεί και όχι βέβαια. Αυτή η ζωή είναι γεμάτη δυνατότητες και πιθανότητες... ακόμα κι αν φαίνονται χαμένες.
    Θύμισέ μου, όταν τα πούμε από κοντά, να σου πω τι έγινε ένας παλιός μου συμμαθητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προτρέχω καθόλου Βικ, αντιθέτως μάλιστα. Είναι τόσο πολλά και από τόσο νωρίς τα σημάδια του "πήραμε τη ζωή μας λάθος" απλά δεσμεύομαι από το επαγγελματικό απόρρητο.

      Είναι όμως καλός άνθρωπος και φτάνει αυτό το δυναμικό - τουλάχιστον σε μένα - για να ασχοληθώ με την περίπτωσή του.

      Διαγραφή
  3. Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει το μέλλον και δεν μπορεί να καταδικάσει κάποιον .H οπτική σου πάνω στην πραγματικότητα είναι μοναδική όπως μοναδική είναι και όλων των Ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται εδώ στη Γη

    (Άνθρωποι Άνθρωποι προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός όλοι Άνθρωποι είμαστε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δε μπορεί να καταδικάσει ούτε να προκαθορίσει φίλε Θήφ (καλό ε;) το μέλλον. Μπορεί όμως να κάνει κάποιες αρκετά ασφαλείς προβλέψεις ανάλογα με τα δεδομένα και να ασχοληθεί ή όχι περαιτέρω με το θέμα.

      Αν για παράδειγμα δεις κάποιον να κάνει αναρρίχηση στα Μετέωρα χωρίς να είναι δεμένος, τότε η λογικότερη πρόβλεψή σου έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί.
      Ειδικά αν φανταστείς κι όλας εμένα (που με ξέρεις) στη θέση αυτή.

      Κι επειδή όλοι Άνθρωποι είμαστε καλό είναι να φροντίζει λίγο ο ένας τον άλλο.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηφ,
      και φυσικά δικαίωμα στο λάθος, εννοείται. αλλά όχι με κλειστά μάτια.

      Διαγραφή
  5. Όσο μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη του, μια χαρά τον βρίσκω τον πιτσιρικά. Εξάλλου δεν είμαστε όλοι προορισμένοι για νίκες..η ουσία για μένα είναι αλλού. Και για αυτό αυτή η ανάρτηση μου φάνηκε πολύ γλυκιά. Υπομονή αγαπητέ λεμονοστίφτη! Υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωταθλητισμό ίσως να μη μπορούμε να κάνουμε όλοι, νίκες όμως μπορούμε όλοι να πετύχουμε, αρκεί να βρούμε το το στίβο που είναι για μας στο "άθλημα" που μας ταιριάζει.

      Διαγραφή
  6. Ναι, καταλαβαίνω. Έχεις δίκιο κατά πάσα πιθανότητα. Απλά στη ζωή μου δεν πολυχρησιμοποιώ αυτές τις δυο λέξεις. Το έμαθα από μικρή. Οτι η νίκη και η ήττα είναι και αυτές σχετικές. Και με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουν και μορφή. Το έχεις προσέξει αυτό? Μια νίκη του παρελθόντος μπορεί να μεταμορφωθεί σε ήττα του παρόντος ή και το αντίστροφο.

    Σε φιλώ!

    υ.γ.: την παρασκευή δεν θα είμαι κοντά σας. Μίνι διακοπές!!!! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλές διακοπές Μ, μιας και δε θα ακούσεις την Παρασκευή, άκου από τώρα ένα αφιερωμένο τραγούδι:

      http://www.youtube.com/watch?v=Uij9XyBizgI

      Διαγραφή
  7. Με το παρδόν γιατί μπερδεύτηκα, για τι ηλικία μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέμον, μην κάνεις στείρο μάθημα, πρέπει να χρησιμοποιείς ως καθηγητής τα δυνατά σημεία του κάθε παιδιού. Ας πούμε να του έλεγες ότι έχει ένα 6σφαιρο και δύο μετανάστες, πόσες σφαίρες μπορεί να φάει ο καθένας; Θα το έβρισκε σίγουρα.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails